Biografie Early Bird

In 1963 wordt in Aldeboarn de Friese band “The Early Birds” opgericht door bassist Albert Veld en zanger/slaggitarist Hendrik Waringa die voornamelijk Country Songs te gehore bracht met als drummer Koene Paulusma en gitarist/zanger Siebren Bangma. The Early Birds kregen een uitnodiging om deel te nemen aan het programma Rodeo van de N.C.R.V. wat een hele belevenis voor die tijd.

In 1966 werden de eerste opnamen gemaakt voor een elpee met religieus repertoir. De opname vond plaats in een kerk te Oldeboorn . Helaas door veel lawaai van buiten uit kon de elpee geen doorgang vinden. Wel werd er een ep uitgebracht. Er deed zich al gauw weer een mogelijkheid voor om een elpee te maken onder het label Carmen van V&D. De opnamen vonden plaats te Breda in studio Toni Dirne. Erg jammer was dat de songs die ingestudeerd waren niet opgenomen konden worden, omdat Dirne alsdan bumarechten verschuldigd zou zijn . De leden van The Early Birds ontvingen ieder Hfl.100,-- (Honderd Nederlandse Florijnen, ook wel Gulden genoemd) en Studio Dirne had de rechten van de opname. Al vrij snel werd geconstateerd dat de nummers uitgebracht werden onder verschillende (artiesten) namen.

Het viertal Hendrik Waringa, Albert Veld, Koene en Siebren hebben door de jaren heen vele optredens verzorgd door het gehele land. In het begin van de jaren zeventig werd de groep uitgebreid met zowaar een zangeres, met name Jantine Bethlehem. Vanwege drukke werkzaamheden moest Siebren de band verlaten, maar werd al snel aangevuld met steelgitarist Sjoerd Jan de Wit, een bijna onmisbaar instrument waarmee de countrysound van The Early Birds meer tot uitdrukking werd gebracht.


Na het vertrek van Albert Veld besloot Hendrik Waringa in 1975 verder te gaan als Country Formatie “Early Bird” en versterkte de formatie met steelgitarist Sjoerdjan de Wit, Marten Kootje op de elektrische gitaar en drummer Appie Bijlsma. Deze formatie Early Bird wint in 1976 in Uden de Zilveren Gitaar uit handen van Gerard de Vries. In 1977 speelt Early Bird op het internationale Country Festival in West-Duitsland en wordt voornamelijk opgetreden in het circuit van Bar-Dancing’s in het Noorden des lands.


In 1978 trok Early Bird als zangeres Karina Henssens aan, Harry Zijlstra als gitarist, Meine Bruinsma als Steelgitarist en brengen samen met de platenmaatschappij van Johny Hoes (Killroy) wordt de eerste LP "First Flight" uitgegeven. Hiervan kwam de single “Mother Played The Dobro” (eigen song van Hendrik Waringa)zelfs op de Nederlandse Top 40 lijst! Een hele prestatie in die tijd voor een Nederlandse Countryband. 

In 1981 komt er een zangeres die tot op heden nog steeds onderdeel uitmaakt van Early Bird…… Karin Wieling. Tijdens de zwangerschapsperiode van Karin heeft Agnes Sambrink (dochter van Anneke Douwma) nog even tijdelijk de plaats van Karin overgenomen.


Early Bird komt in een succesvolle periode van 10 jaar optredens en hebben een serieuze fanclub met ruim 380 leden. Een vaste groep fans (uit het gehele land) waren bijna bij elk optreden aanwezig zijn en er groeit een warme relatie tussen de leden van Early Bird en haar fans. Groot was dan ook de schok toen bekent werd gemaakt dat Early Bird op 23 februari 1991 een afscheidsconcert gaf. De vele optredens werden de bandleden té veel en bracht veel stres en spanning in privé sfeer. Het succes van Early Bird betekende helaas ook het einde van een succesvolle Friese Country Band en het werd stil....


Het bloed kruipt echter waar het kan gaan en na een korte stop voor de brood nodige rust besluiten Hendrik Waringa en Karin Wielinga in 1994 als Duo Early Bird verder te gaan. Gezien de vele aanvragen voor optredens binnen bleven komen was het eigenlijk heel logisch voor Hendrik en Karin om zonder band maar als duo verder te gaan. 


Dan slaat het noodlot toe… in september 1996 krijgt Hendrik Waringa een beroerte en wordt met spoed opgenomen. Voor de tweede keer werd het angstvallig stil rond Early Bird en er waren plots geen optredens meer te boeken. Was dit nu echt het einde van Early Bird? Niemand wist het. Er was totale stilte rond Hendrik en Karin die net op weg waren om voor de tweede keer naam te maken als Duo Early Bird. Hendrik werd opgenomen in Beetsterzwaag en begon aan een lange weg van revalidatie met steun van zijn vrouw Roelie en kinderen. Ook Karin en haar man Jan bleven geloven in Hendrik en voormalige manager Jouke de Vries deed Hendrik de belofte dat zodra Hendrik geheel gerevalideerd was Early Bird op zijn kosten een CD mocht komen opnemen. Al deze aandacht, beloftes, zijn passie voor Countrymuziek én medeleven van de vele fans werkte beter dan welk medicijn dan ook! Hendrik kwam er weer bovenop en begon weer te zingen.


In 1997 werd uit handen van Foppe de Haan de CD Country Cover Story gepresenteerd welke live op TV werd uitgezonden door de Friese Omroep. De nieuwe CD was er dan eindelijk gekomen en betekende voor Early Bird nieuwe start als Country Duo. Nog even wat onwennig, want Hendrik zijn stem heeft geleden onder de beroerte en kon bepaalde toonhoogtes niet meer halen. Langzaam word de stem van Hendrik echter steeds beter.


In 2004 komt het duo met “Up trough the jears” een CD met bekende nummers in een nieuw jasje gestoken. De trouwe fans zullen hier bekende nummers op aan treffen welke in het verre verleden al eens eerder door Early Bird op een LP (voorloper van de CD) gezet was. De vele fans vroegen om meer en in 

2006 kwam dan ook een duidelijke boodschap van Early Bird: “We're gonna hold on” Meer hoefden de schare trouwe fans niet te weten. Hendrik en Karin geven hiermee een duidelijke boodschap af ! Een cd vol met herkenbare songs die je als country liefhebber gewoon in je kast moet hebben staan.


Ondertussen is het management overgegaan naar Willem Wiersma gezien Jouke de Vries het te druk kreeg en Early Bird moest laten vallen. Willem Wiersma neemt vanaf die periode ook de Fanclub weer onder zijn hoede. (In 1987 was hij ook al de voorzitter van de Fanclub Early Bird) vanaf deze periode zal Early Bird met steun van Wiersmamedia.nl de CD’s in eigen beheer opnemen. Zowel de CD's als ontwerp van deze CD's wordt door Wiersma media gedaan, de opnamen blijven bij "Muziekcentrum Schaaf" met producenten Frans vd Borg, Fred van Vught en Hendrik Waringa. 


Dan wordt in september 2007 Karin Wieling plots opgenomen in het ziekenhuis te Leeuwarden na een optreden in Heerenveen. Karin had de laatste tijd veel klachten over vermoeidheid en dat ze het koud had. Haar man Jan Wieling had geen vertrouwen meer in een huisarts en ging rechtstreeks naar het Ziekenhuis. Karin kon direct blijven en werd binnen 24 uur diverse malen geopereerd aan verschillende bloedstolsels en vernauwingen van bloedvaten in been en liesstreek. Dank zij het snelle handelen van haar man Jan is Karin door het oog van de naald gekropen en kon na een herstelperiode weer aan het werk en uiteraard wat ze het liefste doet: zingen. 


In 2008 vierde Early Bird haar 45e verjaardag in het Fries Congres Centrum te Drachten en het optreden werd ter plaatse live opgenomen voor de CD "Flight to Remember". Telstar kreeg in de gaten dat Early Bird nog steeds verkoopt en maakt van de oude (LP) opnamen een verzamel CD " The Best Off" én er kwam een single uit "Bliuw By My" (vertaling van "Take me back) een compositie van Hendrik Waringa zelf.


In 2009 komen er 2 CD's uit, namelijk "The beginning" waarop een aantal songs die uit het verre verleden ooit zijn opgenomen en "Rocking Years".

Op deze CD "Rocking Years" (naar het gelijknamige nummer van Floyd Parton) laat Early Bird van hun beste kant horen. De warme donkere stem van Hendrik en de ietwat rauwe maar heldere zang van Karin maakt deze CD tot één van hun beste tot nu toe.


Pech blijft Early Bird achtervolgen als in februari 2010 de manager Willem Wiersma tijdens een verbouwing achter zijn huis van de steiger valt en zijn been op 4 plaatsen breekt. Gelukkig was dit niet schadelijk voor Early Bird zelf, ze waren alleen heel erg geschrokken. In augustus 2010 bij een optreden in Drachten kregen tranen plots de overhand bij Karin Wieling toen ze het liedje "Bliuw By My" zong voor het publiek. Haar vader was onlangs na een kort ziekbed overleden en bij dit lied (geschreven en in het Fries vertaald door Hendrik Waringa) kreeg ze het even moeilijk om direct daarna , professioneel als ze is, met het optreden verder te gaan zoals iedereen Karin kent.


In 2011 wordt er een verzamel CD uitgebracht "48 Years Country From Holland" met daarop het beste van Early Bird van de afgelopen 48 jaar. Early Bird besluit dan om minder te gaan optreden en hun aandacht wat meer te geven op de middag optredens die ze zelf heel erg leuk vinden zoals de jaarlijkse optredens in Drachten en Heerenveen en uiteraard de buurt- en bedrijfsfeestjes.


Op 15 oktober viert Early Bird haar 48e verjaardag als Country Artiest in het Fries Congres Centrum te Drachten en viertl Karin Wieling haar 30e verjaardag als zangeres bij Early Bird.

In 2012 komt dan toch het onvermijdelijke… Karin wordt oma en geeft aan dat ze na 30 jaar Early Bird ermee wil stoppen. In overleg wordt besloten om door te gaan tot 50 jaar bestaan van Early Bird in 2013.

Op zaterdagmiddag 7 september 2013 presenteert Early Bird dan haar laatste CD “Adios Amigo” op het Franse Pleintje te Drachten. Ondanks dat het wat minder mooi weer was bleven de fans staan tot het allerlaatste liedje en de CD wordt flink verkocht. Dit was tevens het laatste (openbare) optreden tot het afscheidsconcert in het Fries Congres Centrum op 19 oktober 2013. Er zijn veel reserveringen, de mensen willen Early Bird nog éénmaal in volle bezetting meemaken.

Afscheidsconcert op zaterdag 19 oktober 2013.

Met gemengde gevoelens kwamen veel mensen naar het afscheidsconcert van Early Bird. Nog éénmaal dansen en luisteren naar de muziek van hun favoriete band: Early Bird.

2014
Hendrik Waringa gaat Solo en maakt een eigen CD die goed wordt verkocht: "Precious Memories"  en doet een  opname  in Loenen voor de regionale groningse zender Lucky TV met artiesten als Charlene en Corry Konings.  Was koud, maar de opname-jongens hadden nog geen artiest gehad die live zó goed zong. En compliment meer dan waard.  Er komen nog wat optredens zoals de Peije Dei te Drachten , Samen met Griet Wiersma, en dan is Hendrik toch meer in zijn element.   Sieb Bangma komt meer naar voren en wil met Hendrik wel wat optredens verzorgen. Sieb's liefde voor de muziek begint weer te kriebelen en doet met Hendrik  wat "losse"optredens wat erg goed bevalt bij het publiek.  Early Bird is terug!2015
Het is  definitief : Sieb Bangma en Hendrik Waringa gaan verder als Early Bird.  Een kleine wijziging -om de fans niet te verwarren-  de naam wordt The Early Birds.   Ondertussen heeft Hendrik een kleine rol gespeeld in een tv programma van Omroep Max, de Nalatenschap,  welk in augustus 2015 zal worden uitgezonden.  Het betreft een nalatenschap van een vrouw uit Drachten die een grote fan was van Jim Reeves .